czwartek, 20 września 2012

Lasagne warzywna

Sezon pomidorowo- cukiniowy dobiega końca. Efektem tego jest nowa pozycja w moim menu - lasagne warzywna. Oczywiście z własnoręcznie wykonanym makaronem.

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
2 jajka lub 2 żółtka
1 łyżka oliwy z oliwek
 
Farsz:
1/2 cukinii
3 pomidory obrane ze skóry
2 cebule
przyprawy: pieprze, sól

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
mleko 
gałka muszkatałowa,sól, pieprz

ser np. mozzarella


Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka oraz wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Za pomocą widelca rozmącamy jajka, a następnie łączymy je z mąką. Dłonie posypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, tak aby było gładkie i elastyczna. Owijamy ciasto folią i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Farsz: Warzywa kroimy według uznania. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy, wrzucamy warzywa, solimy przykrywamy i czekamy aż skruszeją.

Ciasto dzielimy na dwa i rozwałkowujemy na cienkie płaty.



Blaszkę do tarty smarujemy oliwą z oliwek. Wykładamy pierwszym płatem - ciasto powinno wystawać na zewnątrz. Na ciasto kładziemy podsmażone warzywa, na to sos beszamelowy, ser. Kładziemy następny płat ciasta. Wykładamy na niego warzywa, sos beszamelowy ser, nadmiar ciasta z brzegów zawijamy do środka. Na wierz wykładamy pozostały sos beszamelowy i ser. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min.



Lasagne warzywna

2 komentarze:

  1. uwielbiam, bardziej niż mięsną!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ten ser na wierzchu... Narobiłaś mi ochoty na lasagne ;)

    OdpowiedzUsuń