sobota, 1 września 2012

Ciasto z antonówką i czekoladą

Antonówki się pojawiły. Idealne do ciasta. Kwaśny smak można zestawiać z różnymi słodkimi dodatkami.
Dziś bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z pokruszoną czekoladą, a na wierzchu plasterki antonówek.

Składniki:
2,5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru brązowego + 1 łyżeczka do posypani jabłek
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rozpuszczanego masła
1 szkl. mleka
2 jajka
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
ok. 1 kg antonówek obranych i pokrojonych w talarki
1 łyżk miodu

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C. Blachę, ja użyłam do tarty, smarujemy masłem.
Suche składniki, czyli mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Do suchych wlewamy mokre i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do blachy.
Na wierzch układamy antonówki. Posypujemy 1 łyżeczką cukru oraz polewamy miodem. Pieczemy ok. 40 min.

Ciasto z antonówką i czekoladą
A te na górze to borówki.

1 komentarz: