Składniki:
250 g mąki żytniej
200 g mąki białej plus dodatkowo do posypania formy, blatu
2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży
150 ml ciepłej wody
130 ml ciepłego tłustego mleka
2 łyżeczki miodu
oliwa z oliwek do wysmarowania formy
Wysmarować oliwą formę do pieczenia (ja używam tortownicy o średnicy ok. 23 cm) oraz miskę. Mieszamy mąki, sól i suche drożdże. Robimy na środku dziurę i wlewamy tam wymieszaną wodę z mlekiem i miodem. Mieszamy razem, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przenosimy ciasto na blat posypany mąką i ugniatamy przez 10 min., do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy kulkę i wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy folią spożywczą i posotawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.
Po 3 godzinach wykładamy na posypaną mąką gładką powierzchnię, przyciskamy i formujemy bochenek. Wykładamy go do naoliwionej formy do pieczenia. Wierzch posypujemy mąką żytnią. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 220 st.C.
Przy użyciu ostrego noża robimy 3 poprzeczne nacięcia w odstępie ok. 3 cm. Pieczemy ok. 35 cm (ja zazwyczaj sprawdzam patyczkiem - czyli do suchego patyczka). Po upieczeniu umieszczamy na kratce i czekamy aż ostygnie.
Chleb żytni by Gino D'Acampo |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz