czwartek, 7 kwietnia 2011

Crunch

Szukałam dziś w sklepie batoników musli. Akurat w tym, w którym ja byłam nie było. Ale czemu nie zrobić ich samemu. Powinny zawierać trochę słodkich składników (np. rodzynki), trochę kwaśnych (np. żurawinę), płatki owsiane. No i trzeba je czymś skleić - cukier.
Na blogu White plate znalazłam przepis podstawowy. Trochę go zmodyfikowałam.

Składniki:
110 g margaryny
119 g cukru (najlepiej trzcinowego)


Margarynę i cukier podgrzewamy w garnuszku i dodajemy:

200 g drobnych płatków owsianych
posiekane rodzynki, żurawinę suszoną i migdały według uznania, ja dodałam ok. 1/2 szkl., im więcej tych składników, tym mniej płatków
1 łyżeczkę imbiru w proszku


Dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem lub margaryną.

Pieczemy ok. 15 min. w temp. ok. 200st.C

Po upieczeniu pokroić lub połamać.

piątek, 1 kwietnia 2011

Bułeczki cynamonowe - "Cynamonówki"


Bułeczki .... chociaż ja wolę określenie "cynamonówki". Bułeczek nie przypominają, klasycznych cynamonek też nie, a mają dużo cynamonu i cukru.
Przepyszne. Smak, za którym można zatęsknić.
Przepis na cynamonówki znajduje się na blogu White Plate. Samo przygotowanie jest doskonale zobrazowane na stronie - źródle przepisu - Joy the baker.

Gorąco polecam.

Owsiane ciasteczka

Przepis zaczerpnięty z pisma "Claudia". Świetne do porannej kawy.

Składniki:
200 g mąki 
150 g masła
200 g brązowego cukru
1 1/2 szk. zmielonych płatków owsianych
1 jajko
łyżeczka zapachu migdałowego
1/2 proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do posypania np. cukier z cynamonem lub płatki migdałowe

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wymieszać. Dodać zapach migdałowy i wymieszać. dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, wsypać mielone płatki owsiane. Dokładnie wymieszać. Nakładać placuszki ciasta na blachę wyłożoną pergaminem, posypać np. płatkami migdałowymi. Piec aż brzegi ciasta będą rumiane ok. 10 min. w temp. 180st.C.

poniedziałek, 21 marca 2011

Kremowe ciastko owsiane

Przepis na konkurs z cyklu "co można zrobić z 4 składników". 

Składniki na 1 porcję (foremkę 5x10 cm)

3/4 szk. płatków owsianych
2 łyżki masła
7 łyżek mleka
11 łyżek cukru


Prostokątna foremka o wymiarach 5 x 10 cm, papier do pieczenia

Ciasteczko składa się z 3 warstw oraz posypki.

Foremki smarujemy masłem, wykładamy paskami papieru do pieczenia tak aby papier wystawał.

Karmel - pierwsza warstwa dolna.
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki cukru. Jak się rozpuści wlewamy na dno foremek i czekamy aż zastygnie. Warstwa karmelu powinna być bardzo cienka.
Wylać trochę karmelu na papier do pieczenia. Pokruszony posłuży do dekoracji/

Płatki z masą mleczno - cukrową - warstwa druga
Ok. pół szklanki płatków owsianych prażymy na patelni.
7 łyżek cukru oraz 7 łyżek mleka gotujemy do tej pory aż masa zgęstniej i zmieni kolor na jasnobrązowy. Należy uważać, by nie przypalić. Mleko powinno odparować.
Masę mieszamy z płatkami. Wykładamy na warstwę karmelu. Delikatnie ugniatamy, tak aby masa przylegała do karmelu. Chłodzimy.

Krem
Ok. 2 łyżki płatków mielimy
Masło o temperaturze pokojowej łączymy ze zmielonymi płatkami, tak aby powstała masa była jednolita, odchodziła od dłoni.
Krem wykładamy na schłodzoną masę mleczno - cukrową.

Posypujemy rozdrobnioną masą mleczno-cukrową oraz pokruszonym karmelem.
Chłodzimy ok. 30 min. Ciastko wyciągamy z foremki za papier do pieczenia.




sobota, 12 marca 2011

Makaron

Zrobienie makaronu stanowiło dla mnie wyzwanie. Pamiętam jak w dzieciństwie babcia go robiła. Długo zagniatała, długo wałkowała i długo suszyła. Wiedziałam, że żeby rozwałkować ciasto trzeba mieć dużo siły i cierpliwości. Czy mi jej starczy? Pewnie, że tak.

Składniki:
1 szk. mąki
1/4 szk. mąki semoliny (ja takiej jeszcze nie dostałam więc zastąpiłam ją żytnią)
2 jajka
1 łyżka oliwy

Ze składników wyrobić ciasto, tak aby było gładkie. Następnie podzielić na kawałki, kuli o wielkości pięści i wałkować, wałkować, wałkować. chyba, że ktoś ma maszynkę do makaronu. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Opruszamy ciasto mąką i zwijamy w ruloniki, tniemy na paski wg uznania.
Ja na ok. 0,5 cm. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo. Pocięty makaron zostawiamy na posypanej mąką ściereczce do wyschnięcia.
Jeżeli makaron ma być do lasagne to tniemy na płaty o wielkości ok 10 cm szerokości.

Tarta ze szpinakiem

Jakoś tak się dzieje, że szpinak wszedł na stałe do mojego menu. Dlatego też pierwsza tarat, którą zrobiłam była oczywiście z sosem szpinakowym.

Tarę przygotowujemy według przepisu zamieszczonego wcześniej czyli tu.

Sos przygotowujemy w następujący sposób.

Składniki:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany
1/3 opakowania sera feta
2 białka z jajek, które zostały nam z przygotowania ciasta na tartę
ser mozzarella 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na tym podsmażamy rozgnieciony czosnek, tak aby nam się nie spalił. Dodajemy szpinak i tusimy na małym ogniu. następnie pokrojoną fetę i śmietanę wymieszaną z białkiem, szczyptę gałki muszkatałowej.
Wykładamy przestudzony sos do podpieczonej tarty. Na wierzch układamy pokrojony ser mozzarella.
Pieczemy ok. 30 min. aż wierzch się zapiecze.

Tarta - przepis na ciasto

Kupiłam formę na tartę, więc czas ja przygotować. Szukałam przepisu na spód tarty. Znalazłam przynajmniej dwie szkoły. Ciasto z jajkiem lub bez. Ja wypróbowałam to z jajkiem (a nawet dwoma).

Składniki:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody

Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulkę i schłodzić w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę o średnicy 26-28 cm. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia na to wsypać suchą fasolę lub groch, by podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Piec 15 min. Wyjąć z piekarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je masą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. aż wierzch się zapiecze.

Pierwsza tarta była oczywiście z masą szpinakową. Teraz czas wypróbować inne nadzienia.

Mufinki z owocami

I mufinki w innej wersji.

Składniki:
450 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g brązowego cukru (ewentualnie białego)
2 jajka
250 ml mleka
150 g borówek (świeżych lub mrożonych, mogą też być maliny, jeżyny, jagody)
kilka kropli aromatu waniliowego
125 g stopionego mała
cukier puder do posypania

Mąkę, proszek do pieczenia, owoce, sól wymieszać. Zrobić dołek. Jajka rozbić z mlekiem i aromatem, wlać do dołka. Dodać stopione masło z cukrem i bardzo szybko wymieszać (ciasto powinno być grudkowe). Natłuszczoną formę mufinkową wypełnić do wysokości 3/4. Wstawić do nagrzanego do 200st.C piekarnika i piec 25 min. na złoto. Upieczone posypać cukrem pudrem.