sobota, 12 marca 2011

Tarta ze szpinakiem

Jakoś tak się dzieje, że szpinak wszedł na stałe do mojego menu. Dlatego też pierwsza tarat, którą zrobiłam była oczywiście z sosem szpinakowym.

Tarę przygotowujemy według przepisu zamieszczonego wcześniej czyli tu.

Sos przygotowujemy w następujący sposób.

Składniki:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany
1/3 opakowania sera feta
2 białka z jajek, które zostały nam z przygotowania ciasta na tartę
ser mozzarella 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na tym podsmażamy rozgnieciony czosnek, tak aby nam się nie spalił. Dodajemy szpinak i tusimy na małym ogniu. następnie pokrojoną fetę i śmietanę wymieszaną z białkiem, szczyptę gałki muszkatałowej.
Wykładamy przestudzony sos do podpieczonej tarty. Na wierzch układamy pokrojony ser mozzarella.
Pieczemy ok. 30 min. aż wierzch się zapiecze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz