Składniki:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody
Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulkę i schłodzić w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę o średnicy 26-28 cm. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia na to wsypać suchą fasolę lub groch, by podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Piec 15 min. Wyjąć z piekarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je masą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. aż wierzch się zapiecze.
Pierwsza tarta była oczywiście z masą szpinakową. Teraz czas wypróbować inne nadzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz