sobota, 12 marca 2011

Mufinki z owocami

I mufinki w innej wersji.

Składniki:
450 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g brązowego cukru (ewentualnie białego)
2 jajka
250 ml mleka
150 g borówek (świeżych lub mrożonych, mogą też być maliny, jeżyny, jagody)
kilka kropli aromatu waniliowego
125 g stopionego mała
cukier puder do posypania

Mąkę, proszek do pieczenia, owoce, sól wymieszać. Zrobić dołek. Jajka rozbić z mlekiem i aromatem, wlać do dołka. Dodać stopione masło z cukrem i bardzo szybko wymieszać (ciasto powinno być grudkowe). Natłuszczoną formę mufinkową wypełnić do wysokości 3/4. Wstawić do nagrzanego do 200st.C piekarnika i piec 25 min. na złoto. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz