Przepis na konkurs z cyklu "co można zrobić z 4 składników".
Składniki na 1 porcję (foremkę 5x10 cm)
3/4 szk. płatków owsianych
2 łyżki masła
7 łyżek mleka
11 łyżek cukru
Prostokątna foremka o wymiarach 5 x 10 cm, papier do pieczenia
Ciasteczko składa się z 3 warstw oraz posypki.
Foremki smarujemy masłem, wykładamy paskami papieru do pieczenia tak aby papier wystawał.
Karmel - pierwsza warstwa dolna.
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki cukru. Jak się rozpuści wlewamy na dno foremek i czekamy aż zastygnie. Warstwa karmelu powinna być bardzo cienka.
Wylać trochę karmelu na papier do pieczenia. Pokruszony posłuży do dekoracji/
Płatki z masą mleczno - cukrową - warstwa druga
Ok. pół szklanki płatków owsianych prażymy na patelni.
7 łyżek cukru oraz 7 łyżek mleka gotujemy do tej pory aż masa zgęstniej i zmieni kolor na jasnobrązowy. Należy uważać, by nie przypalić. Mleko powinno odparować.
Masę mieszamy z płatkami. Wykładamy na warstwę karmelu. Delikatnie ugniatamy, tak aby masa przylegała do karmelu. Chłodzimy.
Krem
Ok. 2 łyżki płatków mielimy
Masło o temperaturze pokojowej łączymy ze zmielonymi płatkami, tak aby powstała masa była jednolita, odchodziła od dłoni.
Krem wykładamy na schłodzoną masę mleczno - cukrową.
Posypujemy rozdrobnioną masą mleczno-cukrową oraz pokruszonym karmelem.
Chłodzimy ok. 30 min. Ciastko wyciągamy z foremki za papier do pieczenia.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń