poniedziałek, 21 marca 2011

Kremowe ciastko owsiane

Przepis na konkurs z cyklu "co można zrobić z 4 składników". 

Składniki na 1 porcję (foremkę 5x10 cm)

3/4 szk. płatków owsianych
2 łyżki masła
7 łyżek mleka
11 łyżek cukru


Prostokątna foremka o wymiarach 5 x 10 cm, papier do pieczenia

Ciasteczko składa się z 3 warstw oraz posypki.

Foremki smarujemy masłem, wykładamy paskami papieru do pieczenia tak aby papier wystawał.

Karmel - pierwsza warstwa dolna.
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki cukru. Jak się rozpuści wlewamy na dno foremek i czekamy aż zastygnie. Warstwa karmelu powinna być bardzo cienka.
Wylać trochę karmelu na papier do pieczenia. Pokruszony posłuży do dekoracji/

Płatki z masą mleczno - cukrową - warstwa druga
Ok. pół szklanki płatków owsianych prażymy na patelni.
7 łyżek cukru oraz 7 łyżek mleka gotujemy do tej pory aż masa zgęstniej i zmieni kolor na jasnobrązowy. Należy uważać, by nie przypalić. Mleko powinno odparować.
Masę mieszamy z płatkami. Wykładamy na warstwę karmelu. Delikatnie ugniatamy, tak aby masa przylegała do karmelu. Chłodzimy.

Krem
Ok. 2 łyżki płatków mielimy
Masło o temperaturze pokojowej łączymy ze zmielonymi płatkami, tak aby powstała masa była jednolita, odchodziła od dłoni.
Krem wykładamy na schłodzoną masę mleczno - cukrową.

Posypujemy rozdrobnioną masą mleczno-cukrową oraz pokruszonym karmelem.
Chłodzimy ok. 30 min. Ciastko wyciągamy z foremki za papier do pieczenia.




1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń