Składniki:
1/2 dużej cukinii
20 dkg fasolki szaragowej
1 marchewka
1 cebula
4 duże ziemniaki
garść pokrojonego selera naciowego
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
przyprawy sól, pieprz, papryka
3 łyżki masła Cukinię kroimy wzdłuż na pasy o grubości ok. 0,5 cm, marchewkę w słupki. Obcinamy końcówki z fasoli szparagowej, obieramy cebulę.
Ziemniaki obieramy i blendujemy wraz z cebulą, tak aby powstała jednolita masa. Dodajemy jajko, olej, mąkę, przyprawy i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dno układamy pasy cukinii, zalewamy 1/2 masy ziemniaczanej. Układamy pozostałe warzywa (bez pozostałej cukinii) zalewamy resztą masy ziemniaczanej. Na wierzch układamy cukinię. Kładziemy 3 łyżki masła, zakrywamy i pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. godziny. Po godzinie odkrywamy i pieczemy jeszcze pół godziny.
Babka ziemniaczano - warzywna |
Ja dodałam jeszcze do warzyw 1/2 jabłka pokrojonego w talarki (dało to zaskakujący smak), a na wierzch położyłam już tegoroczną dynię i posypałam świeżym rozmarynem.
Babka ziemniaczano - warzywna |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz