Składniki:
1/2 l bulionu warzywnego
2 garście kurek świeżych
1 szkl. ryżu do risotto
1/2 cebuli
zaszklone masło
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Zeszklone masło podgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy aż się zeszkli.Dodajemy ryż, mieszamy. Czekamy aż będzie szklisty, nie może się przypalić. Wlewamy chochlę wywaru (ok. 1/2 szkl.) Czekamy aż ryż wchłonie i ponawiamy. Ryż poiwnien być al dente. Dodajemy pokrojone kurki. Doprawiamy do smaku.
Risotto z kurkami |
Warzywa na bulion |
Kurki |
Chyba się skuszę bo mam jeszcze trochę kurek a twoje danie wygląda smakowicie :)) Buziaki z Opola!!
OdpowiedzUsuńW ramach wojaży wschód polecam z zahaczeniem o Białystok:)
OdpowiedzUsuń