sobota, 18 sierpnia 2012

Risotto z kurkami

Udało mi się kupić ostatnie w tym roku kurki. Będzie risott!

Składniki:
1/2 l bulionu warzywnego
2 garście kurek świeżych
1 szkl. ryżu do risotto
1/2 cebuli
zaszklone masło
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania

Zeszklone masło podgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy aż się zeszkli.Dodajemy ryż, mieszamy. Czekamy aż będzie szklisty, nie może się przypalić. Wlewamy chochlę wywaru (ok. 1/2 szkl.) Czekamy aż ryż wchłonie i ponawiamy. Ryż poiwnien być al dente. Dodajemy  pokrojone kurki. Doprawiamy do smaku.


Risotto z kurkami
Wykładamy do talerza. Posypujemy natką pietruszki i możemy podawać.

Warzywa na bulion
Kurki

2 komentarze:

  1. Chyba się skuszę bo mam jeszcze trochę kurek a twoje danie wygląda smakowicie :)) Buziaki z Opola!!

    OdpowiedzUsuń
  2. W ramach wojaży wschód polecam z zahaczeniem o Białystok:)

    OdpowiedzUsuń