piątek, 14 grudnia 2012

Gorąca czekolada

W ubiegłą sobotę w białostockich Spodkach gościł wraz ze swoją żoną Joanną Maestro Czekolady Janusz Profus. Opowiadał zgromadzonym Paniom o rodzajach czekolady, tajnikach jej produkcji, w tym czekoladowych ozdób np. bombek. Zdradził też parę przepisów na czekoladowe przysmaki do wykonania w domu. Dziś jeden z nich - gorąca czekolada:)

Składniki (na ok. 6 filiżanek):
1/2 l mleka 3,2 % lub 2%
250 ml słodkiej śmietanki kremówki 30 - 36%
250 g gorzkiej czekolady

Mleko i śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie podgrzewamy tylko do momentu, aż czekolada się zagotuje. Zdejmujemy i możemy konsumować.

Udanego weekendu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz