Składniki:
½ kostki masła
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki miodu
5 łyżek przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kawy zbożowej
2 łyżki powideł śliwkowych (lub zmielonych wilgotnych suszonych śliwek)
1 szklanka mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
Polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30-36%
W większym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Zdejmujemy z gazu i kolejno dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy kawę zbożową, sodę i mleko. Mieszamy. Gdy składniki się połączą wlewamy roztrzepane jajka. Mieszamy i wsypujemy powoli mąkę.
W większym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Zdejmujemy z gazu i kolejno dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy kawę zbożową, sodę i mleko. Mieszamy. Gdy składniki się połączą wlewamy roztrzepane jajka. Mieszamy i wsypujemy powoli mąkę.
Formę keksową o wymiarach ok. 15 x 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy masę. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. (do suchego patyczka). Pozostawiamy do ostygnięcia.
Polewa: W garnuszku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z gazu i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści.
Polewamy piernik.
Smacznego!
Piernik |
Asiu, piernik zrobilam z braku kawy zbozowej dodalam 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej, ktora rozpuscilam w cieplym mleku, wyszedl genialnie, juz nie wytrzymalam sprobowalam. Dziekuje i zdrowych i weolych swiat:)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się:) Wesołych Świąt życzę!
OdpowiedzUsuń