poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kulebiak

Cóż więcej można napisać. Oto kulebiak właśnie. Ciasto drożdżowe nadziane farszem kapuściano - grzybowym. Propozycja na Wigilijny stół.

Składniki na 2 szt.:

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 szkl. mleka
Kulebiak
30 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka masła
2 jajka + 1 roztrzepane do posmarowania ciasta
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli

Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów
1 duża cebula
Olej do smażenia
Sól, pieprz
 
Do miseczki wrzucamy rozdrobnione drożdże i posypujemy łyżeczką cukru. W rondelku podgrzewamy mleko. Gdy drożdże się rozpuszczą wlewamy letnie mleko i mieszamy. Mąkę łączymy z solą. Wlewamy mleko z drożdżami i mieszamy. Dodajemy masło i jajka. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Kapustę odciskamy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu ok. godziny.
Grzyby dzień wcześniej lub przynajmniej godzinę wcześniej zalewamy gorącą wodą. Grzyby wyjmujemy z wody, a wodę przecedzamy. Wrzucamy z powrotem grzyby do wody i gotujemy przez ok. godziny. Ugotowaną kapustę i grzyby drobno kroimy i łączymy ze sobą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kapustę z grzybami, solimy i pieprzymy. Smażymy ok. 5 min.

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na  placki o grubości ok. 0,5 cm. Na ciasto wykładamy farsz i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 st. C.
Kulebiak w przekroju

Farsz nadaje się do pierogów z kapustą i grzybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz