piątek, 21 grudnia 2012

Kutia

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę dużo pyszności, radości i obfitości. 
A w nowym 2013 roku samej pomyślności.



Składniki:
1 szkl. maku
1 szkl. pszenicy na kutie
4 łyżki miodu
2 garście rodzynek
1 garść migdałów

Mak zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Na drugi dzień odcedzamy i mielemy dwukrotnie.
Rodzynki i migdały moczymy w gorącym mleku.
Pszenicę płuczemy, odcedzamy i gotujemy ok. 40 min. w podwojonej ilości wody do objętości pszenicy. Ziarna powinny być miękkie. Migdały obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy. Rodzynki odsączamy z mleka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dopóki pszenica jest jeszcze ciepła.
Jeżeli kutia jest za mało słodka dosładzamy miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz