Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę dużo pyszności, radości i obfitości.
A w nowym 2013 roku samej pomyślności.
Składniki:
1 szkl. maku
1 szkl. pszenicy na kutie
4 łyżki miodu
2 garście rodzynek
1 garść migdałów
Mak zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc pod
przykryciem. Na drugi dzień odcedzamy i mielemy dwukrotnie.
Rodzynki i migdały moczymy w gorącym mleku.
Pszenicę płuczemy, odcedzamy i gotujemy ok. 40 min. w
podwojonej ilości wody do objętości pszenicy. Ziarna powinny być miękkie.
Migdały obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy. Rodzynki odsączamy z mleka.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą dopóki pszenica jest jeszcze ciepła.
Jeżeli kutia jest za mało słodka dosładzamy miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz