Składniki:
1 kg mąki
1 kostka masła
2 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.miodu
3 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
przyprawa do piernika
Masło i miód rozpuszczamy, dodajemy cukier. Mąkę, sodę, cynamon, imbir i przyprawę do piernika - mieszamy. Łączymy mokre z suchym i zagniatamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty pierników.
Pieczemy ok. 10 min.
Pierniczki Basi |
W moim domu pierniczków już trzy puszki!
OdpowiedzUsuńSuper! Ja dopiero zaczynam. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJa chyba tez musze zaczac, ale nasz tat nie lubi przyprawy do piernikow, wiec bede musiala eksperymentowac, cynamom, kardamon, imbir i co jeszcze moge dodac.Asiu jakies pomysly?
OdpowiedzUsuńOdrobina pieprzu i chili:) ma być rozgrzewająco w końcu
OdpowiedzUsuń