czwartek, 3 marca 2011

Chleb

 Zaczyn
16 łyżek mąki razowej pszennej
12 łyżek wody

Połowę mąki wymieszać z połową wody (8 łyżek na 6 łyżek). Powstanie kulka, którą należy zostawić w miseczce na 5 do 6 dni w ciepłym miejscu. Mieszać 2 razy dziennie. Ostatniego dnia pojawią się bąbelki (mogą pojawić się wcześniej), wtedy domieszać resztę mąki i wody i zostawić na 24 godziny w cieple. Powinien urosnąć (jak drożdże).

 Ciasto na chleb
1 kg mąki tortowej lub żytniej lub mieszanej (w zależności od uznania)
1 szk. pestek słonecznika 
1 szk. siemia lnianego
1 szk. otrębów przennych
1 szk. płatków owsianych

1 litr wody przegotowanej wystudzonej
1/2 szk. letniej wody
2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wsypać do większej miski, wlać wodę (część do zaczynu), dodać zaczyn. Dobrze wymieszać.
Odłożyć 4 łyżki zaczynu na kolejny chleb.
Blaszki (2 keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wierzch wygładzić wodą, posmarować oliwą. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godz. (zaczyn w słoiku przed włożeniem go do lodówki też powinien postać w ciepłym miejscu). 
Nagrzać piekarnik. Piec ok. 1 godziny w temp. 200 st.C. Po upieczeniu posmarować wodą. Chleb zostawić np. na kratce do wystygnięcia.
____________________________________________

Można robić różne wariacje "chlebowe" w zależności od od tego na co mamy ochotę np. dodając pokrojone suszone śliwki, morele.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz