wtorek, 1 marca 2011

Cantuccini

300 g migdałów
500 g mąki
200 g cukru
4 jajka
1 łyżka masła
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka cytrynowa lub pomarańczowa
___________________________________

Połowę migdałów posiekać lub pokruszyć na grubą kaszę. Resztę zostawić w całości. Wymieszać składniki. Powstanie twarde ciasto. Uformować wałki o średnicy 4 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120st.C. Wyjąć podpieczone wałki, ostudzić, pokroić w ukośne kromki. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną cukru. Piec drugi raz ok. 15 min. w 150 st.C. Wyjąć ostudzić, posmarować drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz